Olej sezamowy – właściwości i zastosowanie

2
200
sezam

Stosowanie w diecie różnego rodzaju olejów, korzystnie wpływa na cały organizm oraz jego funkcjonowanie. Zawarte w olejach wartości odżywcze pozytywnie wpływają zarówno na wygląd zewnętrzny, jak i samopoczucie i walory zdrowotne. Jednym z popularnych i cenionych produktów jest olej sezamowy, a jego właściwości i działanie cenione przez doświadczonych i wykwalifikowanych dietetyków. Jakie cechy wykazuje olej sezamowy? Gdzie znajduje on zastosowanie? 

Cechy i właściwości oleju sezamowego.

Olej sezamowy posiada wiele korzystnych właściwości, które ujawniają się zarówno w smaku, jak i wartościach odżywczych produktu. Jest on aromatyczny, dodaje wyrazistości wielu potrawom oraz zapewnia podaż wielu potrzebnych witamin. Głównymi właściwościami tego rodzaju oleju są:

– bogactwo i nieograniczone źródło witamin A, E, B6,

– zawartość kwasu foliowego – polecany kobietom ciężarnym, 

– właściwości antynowotworowe, 

– bogactwo minerałów: potasu, magnezu, żelaza, fosforu, cynku, itp.,

– wspomaganie prawidłowego rozwoju i funkcjonowania kości, 

– zawartość licznych kwasów tłuszczowych – zapewnia prawidłowy transport witamin w organizmie, 

– pozytywny wpływ na wygląd i kondycje skóry, 

– źródło białka, 

– niski indeks gimniczny – produkt zalecany diabetykom,

– wiele innych. 

Zastosowanie oleju sezamowego

Olej sezamowy cechuje się nie tylko bogactwem składników naturalnych i nieograniczonymi właściwościami. Do głównych zalet tego produktu zalicza się również mnogość możliwości związanych z jego zastosowaniem. Korzystny wpływ na zdrowie, cerę oraz pracę całego organizmu wywołuje szereg działań, które umieszczone są w różnego rodzaju dziedzinach. Olej sezamowy stosuje się m.in. w:

– medycynie: profilaktyka antynowotworowa, suplementacja, dostarczanie witamin i minerałów odżywczych, 

– kosmetyce: pielęgnacja włosów, skóry, paznokci, 

– masażu, kąpieli regeneracyjnych i relaksacyjnych,

– kuchni, jako zimny i nieprzetworzony dodatek smakowy.

Podczas przyrządzania różnorakich potraw należy wystrzegać się smażenia i podgrzewania oleju. Podwyższona temperatura produktu pozbawia go korzystnych właściwości oraz wartości odżywczych. Ponadto obórka termiczna oleju powoduję utratę jego wyjątkowego smaku i aromatu. 

2 KOMENTARZE

  1. Jeden z ciekawszych artykułów na temat oleju sezamowego. Jest on mało popularny, ale bardzo zdrowy co wynika z treści. Warto korzystać z tego typu źródeł by mieć wiedzę, jakie produkty warto wdrożyć do naszej codziennej diety.

  2. Obecnie oleje zimno tłoczone są bardzo popularne. Można powiedzieć, że zyskały ponowną sławę. Tak samo jest z tłoczonymi na świeżo sokami. Ale jeśli stawiamy na zdrowe odżywianie, to te składniki są niejako obowiązkowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here